From Fedora Project Wiki

Општи Fedora преглед

Слобода: Шта *је* Fedora?

Оперативни систем, скуп пројеката, и начин размишљања.

Шта је Федора? Template:SerbianDict/Федора


Oперативни систем je Fedora. Излази отприлике два пута годишње. Потпуно је бесплатна и слободна, а ми смо се обавезали да тако и остане. Fedora је најбоља комбинација стабилног и најновијег софтвера који постоји у свету слободног кода.

Начин размишљања је 'Уради праву ствар'. За нас, то значи омогућити слободан софтвер отвореног кода, бесплатно, са слободом употребе, мењања, дистрибуције, и без ограничења софтверских патената.

[[TableOfContents(3)]

Слободан, лак и способан

Федора даје потпуно Слободан софтвер који има потпуно графички инсталатер, долази са радним окружењем једноставним за коришћење и администраторским алаткама. Такође је рационалан са тежњом да служи потребе различитих корисника.

Слобода: Направи ogg, а не mp3

Зашто Федора не може да пушта mp3 датотеке?

Зашто је mp3 стандард? Зато што је бољи него било шта друго што постоји?

Не. mp3 је стандард зато што су га аутори лиценцирали веома отворено да би убрзали усвајање овог формата. Онда, када је постао општи стандард, почели су да спроводе агресивно и рестриктивно заштиту њихових патената.

Слободни и мултимедијални кодери и декодери отвореног кода као што је Ogg фамилија кодера/декодера су супериорни, а такође нису оптерећени патентима. Никада нису били, нити ће икада бити. Зато ми подржавамо Ogg Vorbis (са губитком) и FLAC (без губитка) за музику уопштено, Speex за говор, и Ogg Theora за видео.

За оне људе који и даље желе да користе mp3 формат, није тешко провалити како да се омогући подршка. Ми би радије да променимо свет него да се предамо.

Комуницирајте: Fedora заједница

Fedora веб форуми:: За корисничку помоћ, користите наше Fedora веб форуме

Fedora дописне групе:: Fedora пројекат има неколико дописних група за кориснике и сараднике.

Fedora IRC канали за разговор:: Разговарајте и поставите питања уживо у Fedora IRC каналима на irc.freenode.net.

За остале начине комуникације са Fedora заједницом, погледајте http://fedoraproject.org/wiki/sr_RS/Komunikacija

Управа: Одбор Fedora пројекта

Одбор Fedora пројекта је састављен од чланова Fedora заједнице који су у Red Hat-у и изван њега. Одбор одређује општи правац Fedora-е, повезује заједницу и Red Hat, и омогућује заједници да врши иновације на нове и узбудљиве начине. И најважније, одбор осигурава да је Fedora заувек слободна и бесплатна, за свакога.

Референце:

Како можете помоћи

Сортирање грешака: Приступите Fedora пројекту сортирања грешака

Fedora напредује веома брзо и има много корисника. Резултат тога је и приличан број грешака.

Људи често нису довољно пажљиви како извештавају о грешци. Много тих грешака је лоше објашњено, не могу се поновити, дуплиране су, или једноставно нису грешке уопште. Пробирање кроз извештаје о грешкама да се утврди које су важеће а које нису одузима много времена програмерима.

Fedora-ини „пробирачи“ пружају веома цењену услугу. Проверавајући да су све грешке праве грешке, они уштеде многе сате програмерима и дозвољавају да Fedora произведе бољи софтвер брже.

Приступите Fedora пројекту сортирања грешака на http://fedoraproject.org/wiki/BugZappers.

Документација: Приступите пројекту Fedora документације

Циљ пројекта документације је да направи документацију за Fedora кориснике и програмере лаку за праћење, засновану да радним задацима. Дужи водичи су доступни да покрију важније теме као што је инсталација.

Приступите пројекту Fedora документације на DocsProject

Збирка пакета: Приступите Fedora пројекту запакивања

Велики свет слободног софтвера постоји око нас, и сваким даном се све више шири. Циљ Федоре Extra је да омогући да сав тај софтвер буде доступан Федориним корисницима са притиском на дугме.

Потребно је много времена да се запакује и одржава софтвер. Шта да се ради у вези тог лепог програма што није доступан преко једноставне RPM инсталације? Неко мора да га запакује. Тај неко би могли да будете ви, је ли тако?

Научите како да направите добре софтверске пакете, и да поделите ваш омиљени програм са стотинама хиљада Федориних корисника широм света.

Приступите Fedora пројекту запакивања на http://fedoraproject.org/wiki/PackageMaintainers

Превод: Приступите тиму за Fedora превод

Fedora треба да буде доступна свим корисницима широм света. Да ли Федора говори ваш језик? Ако не говори, требалo би. Можете помоћи.

Ако желите помоћи у преводу на српски језик, пријавите се на дописну листу за Fedora превод. После тога се представите поруком на [[MailTo(fe dor a-tr ans-sr AT re dhat DOT co NOSP AM m)] , али само после пријављивања на дописну листу, јер у сваком другом случају порука ће бити одбијена.

За превод на остале језике, приступите тиму за Fedora превод на http://fedoraproject.org/wiki/L10N и http://fedoraproject.org/wiki/DocsProject/Translation

Ширите реч: Постаните Fedora амбасадор

Урадите шта ми радимо овде. Разгласите добру реч о Fedora. Разгласите њену чаробност. Раширите акцију. Направите талас. Охрабрите учешће других људи и заједнице.

Не заборавите да узмете повратне информације и слушате кориснике. Дајте корисну критику, или саслушајте добру критику других. Реците нам шта ради а шта не. Помозите нам да побољшамо пројекат и да добијемо још више корисника Федоре.

Помозите нам да урадимо праву ствар. Придружите нам се на страници http://fedoraproject.org/wiki/Ambassadors

Живи ЦД (Live CD): Приступите пројекту Fedora Живог ЦД-а

Желите ли да покажете моћ, технологију и једноставност коришћења Fedora-е?

Желите ли да изведете Fedora-у у пробну вожњу?

Желите ли да испитујете и експериментишете?

Направите своје Fedora Живе ЦД-е.

Користите Fedora Живи ЦД и алатке за прављене истих на http://fedoraproject.org/wiki/LiveCD

Зашто бих помагао/ла?

Ваше име у светлу, резиме на Интернету, и можда пут на FUDCon.

Прво, допринесите Федори и оставите своје име у дистрибуцији. Хеј, фер је фер.

Друго, ако доприносите Федори, не треба вам раскошан резиме, можете рећи вашем могућем послодавцу да потражи ваше име на Google-у.

Треће, највећи Федорини сарадници добијају стипендију за путовање на конференцију Федориних корисника и програмера (FUDCon) најближу њима. Имаћете прилику да упознате поједине великане покрета отвореног изворног кода лично, као и колеге и једнаке вама.

И на крају, и онако би се играли са овим стварима. Потрошите ваше време радећи ствари које ћете уживати и које ће други наћи од користи. Зар вам треба више убеђивања? Придружите нам се.