From Fedora Project Wiki
Outdated
This page does not contain up to date information!.


Αυτή η σελίδα περιέχει μερικές καλές πρακτικές, για το πως να χρησιμοποιήσετε εποικοδομητικά το Ask Fedora. Η σελίδα του Ask Fedora έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά και μπορείτε να συμμετέχετε γράφοντας στην Ελληνική γλώσσα, επιλέγοντάς την από το αντίστοιχο πεδίο. Εναλλακτικά, επισκεφτείτε τον σύνδεσμο: Ask Fedora(el)

Επεξεργαστείτε ελεύθερα την παρούσα σελίδα για να προσθέσετε τυχών παραλείψεις ή να διορθώσετε λάθη. Αν θέλετε να συζητήσετε κάτι με τους συντονιστές του φόρουμ, στείλτε τις σκέψεις σας ή την κριτική στο στο Ask Fedora, ή επικοινωνήστε μέσω IRC στο κανάλι #fedora-ask στο Freenode


Βίντεο

Παρακολουθείστε ένα 5λεπτο βίντεο(στα Αγγλικά), που θα σας βοηθήσει να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Ask Fedora:

Στα Ελληνικά, υπάρχει αντίστοιχο 5λεπτο βίντεο, με οδηγίες χρήσης του Ask Fedora:

Λίστα

 • Ψάξτε πριν ρωτήσετε: Ψάξτε στο Internet και μετά στο Ask Fedora πριν κάνετε την ερώτησή σας. Ίσως υπάρχει και έχει ήδη απαντηθεί.
 • Αν έχετε περισσότερες από μια ερωτήσεις, γράψτε τις ξεχωριστά: Μην κάνετε μια ερώτηση που θα περιέχει πολλές «υπό-ερωτήσεις για το Fedora». Γράψτε τις ερωτήσεις σας ξεχωριστά.
 • Κάντε την ερώτησή σας: Γι' αυτό ονομάστηκε Ask Fedora.
 • Είναι γενικά αποδεκτό να απαντάτε ο/η ίδιος/α σε μια ερώτηση που έχετε κάνει: Τίποτα δεν σας σταματά από το να απαντήσετε σε μια ερώτηση που κάνατε. Φροντίστε όμως, η απάντηση να είναι ξεχωριστή και όχι στην περιγραφή της ερώτησης.
 • Αναρτήστε την ερώτησή σας στην κατάλληλη γλωσσική ενότητα: Υπάρχει υποστήριξη για διαφορετικές γλώσσες στο Ask Fedora. Σιγουρευτείτε πως έχετε επιλέξει την κατάλληλη γλώσσα από το αριστερό πάνω άκρο της σελίδας. Η προεπιλογή είναι Αγγλικά(English). Σας παρακαλούμε όπως αναρτάτε κείμενο σε πλήρη γραφή και όχι συντομογραφίες τύπου SMS ("τέλος πάντων", όχι "τεσπα"). Το Ask Fedora δεν είναι χώρος ανταλλαγής μηνυμάτων (τύπου SMS) και δεν υπάρχει έλλειψη χώρου. Παρακαλούμε να χρησιμοποιείται τα σωστά σημεία στίξης. Το "!!!" δεν σημαίνει τίποτα.
 • Αναφέρετε σφάλματα στο bugzilla: Αν το πρόβλημα αφορά κάποιο πακέτο συγκεκριμένα ή ζητάτε να αναβαθμιστεί κάποιο πακέτο, κάντε το κατευθείαν στο bugzilla. Αν δεν ξέρετε πως, δείτε στο How_to_file_a_bug_report(Αγγλικά)
 • Κάντε τις ερωτήσεις σας με χρήσιμο τρόπο: Διαβάστε αυτή την εξαιρετική ανάρτηση(στα Αγγλικά), που σας δείχνει έναν τρόπο για πως να ρωτήσετε σωστά. Μερικές ακόμη συμβουλές για το πως να λάβετε γρήγορα απάντηση βρίσκονται εδώ.
 • Δώσε πληροφορίες έτσι ώστε να βοηθήσετε να σας βοηθήσουν: Δεν μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει αν δεν του παρέχετε τις απαραίτητες πληροφορίες για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Κάποιες εντολές, γενικής χρήσης και άντλησης πληροφοριών, που θα πρέπει να κοιτάξετε και αναλόγως να συμπεριλάβετε στην ερώτησή σας, είναι οι παρακάτω:
  • lsusb: Πληροφορίες για USB συσκευές
  • lspci: Πληροφορίες για PCI συσκευές
  • dmesg: Μηνύματα του πυρήνα
  • uname -a: Η έκδοση του τρέχοντος πυρήνα
  • /var/log/Xorg.0.log: Μηνύματα που αφορούν τον Χ. Π.χ. Όταν έχετε κάποιο πρόβλημα με την οθόνη, τα γραφικά, μαύρη οθόνη..κλπ.
  • /var/log/messages: Σχετικά με τον πυρήνα και άλλα γενικότερα χρήσιμα μηνύματα.
  • ~/.xserssion-errors ή journalctl _UID=…: Μηνύματα λάθους που αφορούν την συνεδρία χρήστη (το ~/.xsession_errors δεν χρησιμοποιείται από το Fedora 19 GNOME και μετά, χρησιμοποιείστε το journalctl μαζί με το ID του χρήστη, όπως φαίνεται από την εντολή id)
  • /var/log/pm-suspend.log: Αρχεία καταγραφής σχετικά με Suspend/Resume.
  • Google: Όλες τις παραπάνω εντολές (και άλλες) μπορείτε να τις αναζητήσετε και να τις μάθετε και στο Internet.
 • Χρησιμοποιήστε τα διαθέσιμα εργαλεία: Όταν θέλετε να εισάγετε πληροφορίες, μαζί με την ερώτησή σας, χρησιμοποιήστε τα διαθέσιμα εργαλεία μορφοποίησης όπως, παράθεση, εισαγωγή κώδικα...κλπ. Αν η ερώτησή σας είναι κακώς διαμορφωμένη και δεν μπορεί να διαβαστεί σωστά, ίσως δεν λάβετε καμία απάντηση.
 • Χρησιμοποιήστε τις σωστές ετικέτες: Κάντε χρήση των ετικετών(tags) που υπάρχουν ήδη, αντί να δημιουργείτε καινούριες. Αυτό αυξάνει την ορατότητα της ερώτησης σας. Θυμηθείτε ότι οι ετικέτες χρησιμοποιούνται χωρίς κενά, οπότε το "fedora16" δεν είναι ίδιο με το "fedora 16". Το δεύτερο θα σπάσει σε δυο ξεχωριστές ετικέτες "fedora" και "16", το οποίο είναι παράλογο. Μην χρησιμοποιείτε γενικές ετικέτες όπως "fedora" ή "Πρόβλημα". Κάθε ετικέτα πρέπει να έχει συγκεκριμένη στόχευση.
 • Είναι αυτό απάντηση; Αναρτήστε την απάντησή σας μόνον όταν παρέχετε την λύση σε μια ερώτηση. Για οτιδήποτε άλλο, χρησιμοποιείστε τα σχόλια. Αν έχουμε ένα νήμα με απαντήσεις σε στυλ συζήτησης, απλά θα μπερδέψουμε όλους τους υπολοίπους, αλλά και μελλοντικούς χρήστες που ψάχνουν για πληροφορίες. Αναρτήστε μια απάντηση, μόνον αν έχετε κάποια.
 • Παρακαλούμε, μην χρησιμοποιείτε το πρόθεμα "[ΛΥΘΗΚΕ]": Αν λάβετε μια απάντηση η οποία λύνει το πρόβλημά σας, επισημάνετε την ερώτηση ως επιλυμένη χρησιμοποιώντας το διαθέσιμο εργαλείο του Ask Fedora. Έτσι θα ανταμείψετε και εκείνον/η που σας βοήθησε με πόντους karma. Δεν υπάρχει λόγος να τροποποιήσετε τον τίτλο της ερώτησης.
 • Γίνετε συνδρομητές στις ερωτήσεις που κάνετε/απαντάτε/ή γράφετε σχόλιο: Πολλές απαντημένες ερωτήσεις δεν επισημαίνονται ως τέτοιες, διότι ο αρχικός δημιουργός δεν ενδιαφέρθηκε να παρακολουθήσει την εξέλιξη!
 • Ανταμείψτε όσους σας βοηθούν: Αυτό είναι αρκετά σημαντικό! Επισημάνετε μια απάντηση ως σωστή, ψηφίστε θετικά τις καλές ερωτήσεις/απαντήσεις, ψηφίστε αρνητικά τις κακές, κάντε σχόλια για τυχών απορίες. Αυτό θα βοηθήσει το φόρουμ να γίνει καλύτερο, μια βάση δεδομένων. Χρησιμοποιείστε τις ψήφους σας. Μην μετονομάσετε την ερώτηση για να προσθέσετε μια ετικέτα "Λύθηκε". Απλά επιλέξτε την απάντηση που εσείς θεωρείτε σωστή.
 • Αν δείτε κακή χρήση του φόρουμ, να το επισημάνετε: Γράψτε ένα σχόλιο που να λέει σε κάποιον/α τι κάνει λάθος, Ευγενικά.

Υπόδειξη: Χρησιμοποιείστε το "Παρακαλώ επισήμανε την απάντηση ως σωστή.", αντί του "Επισήμανε την απάντηση ως σωστή".

 • Μην προσβληθείτε αν ψηφιστείτε αρνητικά: Η αρνητική ψήφος απλά δείχνει ότι κάποιος/α σκέφτηκε πως η απάντηση/ερώτηση δεν είναι αρκετά καλή ή ολοκληρωμένη. Αυτό δεν γίνεται επί προσωπικού. Αυτό που πραγματικά σημαίνει είναι πως έχετε την ευκαιρία να μάθετε κάτι καινούριο και να βελτιώσετε την απάντηση/ερώτηση σας. Έτσι είναι ο σχεδιασμός και έτσι λειτουργεί αυτό το φόρουμ.
 • Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, να είστε ευγενικοί και να αποφεύγετε το παραλήρημα(rant). Φωνάζοντας και γράφοντας σε "κακή γλώσσα" απλά κάνει τους υπόλοιπους να μην θέλουν να βοηθήσουν. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να πούμε πάνω σε αυτό. Αν είστε ευγενικοί, θα θελήσει κάποιος/α να σας βοηθήσει.

ScreenShot

AskFedora

Συντομεύσεις

Κάτοχος Σελίδας

This page is unmaintained. The information here may not be up to date.