From Fedora Project Wiki

Distributie

Fedora Core is een gratis en open source besturingssysteem en een verzameling applicaties gebaseerd op Linux. Iedereen mag het downloaden, gebruiken, veranderen en verder verspreiden, maar zonder extra kosten te berekenen.


Hoe kom je aan Fedora

Er is een groot aantal manieren om in het bezit van Fedora te komen. Hier zijn er een paar:

  • Download een Fedora versie en schrijf je eigen CD/DVDs
  • Koop Fedora van een distributeur:
  • Online Verkooppunten
  • Lokale Verkooppunten
  • Een installatie vanaf het netwerk (Zie de Installation Guide )
  • Download de kleine installatie CD-ROM en installeer vanaf het internet:
    • Onder de 'distribution folder' (mirrors ), in de map genaamd 'images', staat een klein bestand genaam boot.iso, die je kunt branden op een CD en kunt gebruiken om een Internet installatie op te starten. Houdt er rekening mee dat de betrouwbaarheid van je internetverbinding voor storingen kan zorgen, en dat deze methode niet wordt aangeraden voor nieuwe gebruikers. Deze methode wordt veelvuldig gebruikt door testers.


Idea.png
The Fedora Project brengt regelmatig updates uit, waaronder ook veiligheidsupdates, voor de pakketten in de Fedora software repositories. Zorg er voor dat je system up-to-date wordt/is na installatie, en hou het up-to-date. Lees de Software Management Guide hoe je met Fedora tools je systeem bijgewerkt kan houden. Niet vergeten!


Upgraden

Voor meer informatie over het upgraden van een bestaande installatie, zie de FAQ .

Levenscyclus

Voor details over de levenscyclus van elke Fedora release, zie de LifeCycle pagina.

Hoe herverspreid je Fedora

Verzorgen Media

Indien je Fedora wilt herverspreiden, houd dan in de gaten dat wat jij doet, zijn weerslag heeft op het hele Fedora Project en haar gemeenschap. Het is daarom belangrijk dat je mikt op een kwaliteitsniveau dat passend is voor een distributie van het Fedora Project en haar gemeenschap. Een consumenten CD van de Blokker en een stift gebruiken om daarna het internet op te gaan om het te verkopen, zet Fedora niet echt in het zonnetje. Zoiets is wel prima geschikt om Fedora door te geven aan vrienden, familie, linux-gebruikersgroepen en andere kleine groepen. Maar wanneer je van plan bent om Fedora op grote schaal te verspreiden, gebruik dan alsjeblieft geschikte kwaliteitsspullen en mooie labeling. Er zijn geen specifieke regels hierover, maar bedenk hoeveel effect je handelingen hebben op het project en de gemeenschap van Fedora.

Er bestaat geen standaard betreffende aanmaken van media of verpakken. Houd wel de trademark richtlijnen in de gaten bij het vervaardigen van labels, verpakkingen of promotiemateriaal. Je mag bedrukte materialen, waaronder hoezen, doosjes, inserts en labels, maken wat je wilt, zolang ze maar voldoen aan de trademark richtlijnen. Het Fedora Logo heeft gelijkluidende richtlijnen. Het is zeer aan te raden dat je dat logo en media labels gebruikt bij alle herverspreidingen.


OEM (Original Equipment Manufacturer) Distributors -english-

The Fedora Project welcomes OEM distributors, but providers must adhere to the same trademark guidelines as other vendors. Specifically, you may not modify the Fedora installation and maintain the Fedora name. The nearest you may do is completely rebrand the distribution to comply with the trademark guidelines, make your modifications, and distribute the product under a different name. You may also not then say that your product "contains Fedora" or is an alternate "edition" of Fedora. You may say that your product is "a derivative of Fedora" or is "built upon Fedora", but you must make it clear that your product is NOT Fedora. If you use the Fedora name in such a manner, you must also note that Fedora is a registered trademark, and not attempt to confuse users or allude to a non-existant relationship between you and the Fedora Project or Red Hat.

Distributors who do not modify the original Fedora installation (beyond installing updates issued by the Fedora Project) may use the Fedora name in accordance with the trademark guidelines.

Fedora Trademark Richtlijnen

Indien u veranderingen aan Fedora aanbrengt en het vervolgens wilt herverspreiden, lees dan eerst de Fedora Trademark Guidelines om te begrijpen wat met Fedora Trademarks kan en niet kan worden gedaan. Het Fedora Project moet zijn merk en reputatie beschermen, en deze richtlijnen beschermen zowel legitime verkopers als Fedora gebruikers. Fedora gebruikt enkel vrije en open bron software en dientengevolge bent u vrij om afgeleiden te maken. Deze aanpassingen kunnen echter tot gevolg hebben dat -wanneer u dit zo gaat verspreiden- u de naam moet veranderen, zoals aangegeven in deze richtlijnen.

Online Distributie

Iedereen mag Fedora online verspreiden, en er zijn verscheidene manieren om te helpen daarbij. Indien u een grote bandbreedte hebt kunt u een publieke mirror aanbieden. Om daarmee te beginnen zie onder aan de pagina van de Mirrors. Indien u enkel een eindgebruikers bandbreedte hebt (maar wat is tegenwoordig nog 'enkel'), overweeg dan aan te sluiten bij de torrent .

Distributie Derivaten van Fedora

Er bestaand vele van Fedora afgeleide distributies. Voor meer informatie zie de DerivedDistributions pagina.

Distribution Project

Het Fedora Distribution Project onderhoudt belangrijke delen van deze sectie, waaronder assorted distribution programma's en de verkoperslijst.