From Fedora Project Wiki

Warning.png
Dit is een pagina die policies beschrijft van het Fedora Project.
Voor policy pagina's geldt dat accuratesse en helderheid belangrijk zijn. U wordt aangemoedigd de wiki te bewerken om het te verbeteren of aan te vullen. Indien u significante veranderingen in deze pagina wilt doorvoeren, gebruik dan de overleg pagina om deze veranderingen met andere bewerkers van de pagina te bespreken. Doe dit voordat u de veranderingen aanbrengt.
Shortcut:
FP:LANG

Stap 1: Vind de Engelse versie van de pagina

Engels is de basistaal voor de Fedora Project wiki, dus er moet een Engelse versie bestaan van de pagina waar je aan werkt (indien er geen Engelse versie van bestaat, zie dan 'Omgaan met vertalingen zonder een Engelse versie' in het kader hieronder).

De sjabloon {{autolang}} genereert de rij van bestaande taalversies, de talenbalk boven aan een meertalige pagina. Als er al een taalpagina-sjabloon boven in de Engelse pagina is opgenomen, klik dan rechts van de opgesomde talen op [edit] en ga verder met stap 4; is dat niet zo, ga dan door naar stap 2.

Note.png
Omgaan met vertalingen zonder een Engelse versie
Indien de pagina die je aanmaakt geen Engelse versie heeft, maak dan een nieuwe pagina voor de Engelse versie aan, voeg de {{autolang}} sjabloon zoals boven genoemd toe, en plaats dan vervolgens op die pagina de sjabloon {{needs english}}. Dit merkt niet alleen de pagina aan als 'heeft een Engelse vertaling nodig', maar creëert tegelijkertijd een Engelse basispagina.


Stap 2: Voeg de verwijzing naar Nederlandse pagina aan de Engelse pagina toe

Bewerk de Engelse pagina door helemaal bovenin de {{autolang}} sjabloon met toevoeging "|base=yes" op te nemen:

{{autolang|base=yes}}

Het base=yes gedeelte is verplicht voor de Engelse pagina, en verboden voor andere talen!

Bekijk de pagina ter controle en sla de Engelse pagina weer op.

Stap 3: Creëer de taalsjabloon

De {{autolang}} sjabloon biedt je nu een link op de Engelse pagina ('Click here to set up this language box') om een talenbalk op de Engelse pagina aan te maken, waaraan je uiteindelijk de Nederlandse pagina gaat koppelen. Klik erop, en een bewerken-pagina verschijnt. Verander niets aan de inhoud en sla deze pagina gelijk op. Je hebt nu een opgeslagen Template met in de titel het adres van de Engelse pagina voor je, met de tekst "In andere talen: English (en)".

 • Let op: je hebt nu een sjabloon aangemaakt, die de talenbalk zal worden op de originele Engelse pagina. Deze pagina moet je dus niet verder bewerken!

Klik nu op "English (en)" om terug te keren naar de originele Engelse pagina. Klik nu pas op de [bewerken] link aan de rechterkant van de talenbalk van de Engelse pagina.

Stap 4: Voeg jouw taal toe aan de sjabloon

Op dit punt moet je een bewerkenbox open hebben staan met sjabloonsyntax dat er ongeveer zo uit ziet:

{{lang|en|page=Base page name}}

De tekst tussen lang en page= is de lijst van taalcodes. Voeg taalcode 'nl' aan de opsomming toe. Dat zal er zo moeten uitzien: {{lang|en|nl|page=Base page name}} Gebruik eventueel deze lijst voor de juiste MediaWiki taalcode.

Note.png
Houd de lijst alfabetisch
Houd alsjeblieft de opsomming met taalcodes alfabetisch op taalcode, niet op taalnaam. Dit betekent dat German (de) -in de laatste minuut- moet komen voor English (en), bijvoorbeeld.

Sla de pagina op. De template heeft nu de inhoud In andere talen: English (en) Nederlands (nl), waarbij 'Nederlands (nl)' rood gekleurd is. Klik op English (en) om terug te keren naar de Engelse pagina. Daar staat nu naast het Engels ook Nederlands vermeld, als rode (nog niet aan bestaande pagina gelinkte) link.

Stap 5: Start de nieuwe pagina

Als je geen reeds bestaande pagina van de oude wiki-struktuur op zijn nieuwe plek wil zetten: Klik op de rode link van je taal om een nieuwe pagina te creëren. Voeg de sjabloon {{autolang}} toe aan het begin van de pagina, zodat de talenbalk verschijnt. Controleer nog eens goed dat "base=yes" niet voorkomt op de Nederlandse pagina. Sla de pagina op. Je hebt nu een pagina aangemaakt voor een nog niet bestaande Nederlandse vertaling van het Engelse origineel.

Je kan je tekst beginnen onder de regel waarop {{autolang}} staat.

Last but not least: Bestaande pagina van de oude wiki-struktuur op zijn nieuwe plek zetten

Voor vertaalde pagina's die nog niet op de nieuwe, juiste plaats staan:

 1. volg de stappen 1 tot en met 4 hierboven, maar creëer nog niet de nieuwe pagina! (stap 5 nog niet doen)
  • "Nederlands (nl)" is dus nog rood in de taalbalk.
 2. kopieer dan de titelnaam (niet de url) van het Engelse origineel en onthoud daarbij dat daar nog '/nl' achter komt, dit samen wordt de titel van de nieuwe pagina (bv FedoraProject:Translating/nl, zie titel van deze pagina).
 3. ga naar de oude Nederlandse pagina, die je wilt verplaatsen en aan de talenbalk wilt koppelen.
 4. klik de "move/hernoemen" button boven aan de oude pagina en plak de nieuwe paginanaam (inclusief '/nl') in de "to new title/naar nieuwe titel" veld.
 5. geef een reden op en bevestig het verplaatsen, de pagina wordt nu verplaatst.
 6. ga liefst via de Engelse pagina terug naar de nieuwe Nederlandse pagina, die nu wel bestaat,
  • rood "Nederlands (nl)" op de Engelse pagina moet nu blauw zijn, reload deze pagina als dat niet zo is.
  • blijft het rood, is er iets misgegaan; controleer in dat geval of je de stappen goed doorlopen hebt.
 7. Open op de Nederlandse pagina paginabewerken en plaats {{autolang}} aan het begin van de pagina.
 8. controleer met optie 'Bewerking ter controle bekijken' of de taalbalk nu ook op de Nederlandse pagina staat.
 9. Sla de pagina op.
 10. de oude, niet aan het Engels origineel gekoppelde pagina is nu een nieuwe pagina die via de taalbalk aan het Engels origineel verbonden is.
 11. actualiseer zo nodig de inhoud, check met name links.
 12. klaar