From Fedora Project Wiki


About Fedora
Vision statement: Our vision.
Foundations: Our core values.
Overview: Our mission.
Objectives: Our specific objectives.
User base: Our users.


Какво е Проект Fedora?

Проект Fedora е партньорство на членове от общността за свободен и безплатен софтуер по целия свят. Проектът Fedora създава общности за софтуер с отворен код и разработва Линукс дистрибуция, наречена "Fedora".

Нашата мисия

Мисията на Проекта Fedora е да ръководи развитието на свободните софтуер с отворен код и съдържание като общност за сътрудничество.

Елементи на мисията на Fedora

Трите елемента на тази мисия са ясни:

 • Проектът Fedora винаги се стреми да води, не да следва.
 • Проектът Fedora непрекъснато се стреми да създава, подобрява и разпространява безплатни/свободни код и съдържание.
 • Проектът Fedora постига успехи посредством споделено действие от страна на много хора в нашата общност.

Нашите основни ценности

Основните ценности на Проекта Fedora, или Основите са изложени на специална уики-страница. Ние вярваме силно в основополагащите принципи, които създават всички компоненти на нашата операционна система и поради това ние гарантираме, че Fedora винаги ще бъде свободна за всеки, навсякъде, за използване, промяна и разпространение.

Нашата общност

Fedora обаче е повече от просто софтуер. Това е общност от хора от цял свят, включително доброволци и служители на Red Hat, които работят съвместно за развитие интересите на движението за свободна култура. Всеки е поканен да се присъедини и без значение какви умения имате, има място за Вас в нашата общност! Общността Fedora включва софтуерни инженери, хора на изкуството, системни администратори, уеб дизайнери, пишещи документацията, посланици и преводачи -- всеки от тях ще се радва да Ви помогне да започнете.

Ние вярваме, че всички сътрудници трябва "да бъдат отлични един за друг". Чрез създаване на среда за конструктивно сътрудничество, ние можем по-ефективно и по-успешно да сравним и противопоставим различни идеи, за да открием най-добрите решения за развитие, докато градим размерите, разнообразието и силата на нашето общество.

Нашият метод

Fedora е център за иновации в областта на свободния и с отворен код софтуер, и създава общност, в която всякакви участници – разработчици, документалисти, хора на изкуството, системни администратори, и други ентусиасти в областта на свободния софтуер с отворен код –- работят заедно за развитието на екосистема в полза на всички. Обществото Fedora допринася за всичко, което създава, обратно за света на свободните продукти с отворен код и продължава да постига успехи, имащи значение за все по-голяма общност, за което свидетелства редовното и бързо внедряване на наши характеристики в други Линукс дистрибуции. Независимо коя Линукс дистрибуция използвате, вие разчитате на код, създаден в рамките на Проекта Fedora.

Нашето управление

Както всяка голяма общност, Fedora предоставя няколко компонента за управление, за да подпомогне определянето на начини за подобряване, и за разрешаване конфликти от техническо, организационно и социално естество. Целта на управлението на общността е да осигури минималния необходим надзор и максимално насърчаване на членовете на общността, за да има успех в постигането на общите за Проекта Fedora цели. Поради тази причина, управлението на общността в голяма степен идва от самата общност. Страницата за Управлението е добро място да започнете, ако се интересувате от главните ръководни органи на Fedora и начинът, по който те функционират.

Защо Проектът Fedora е различен?

Стараем се винаги да постъпваме правилно и да предоставяме само свободен софтуер с отворен код. Ние ще се борим да защитим и популяризираме решения, които всеки може да използва и разпространява. За тази цел, ние използваме само свободен софтуер с отворен код за обслужване инфраструктурата на самата Fedora. С оглед на това, всички наши разработчици са насочени към тясно сътрудничество с екипите за развитие по цялата верига, така че всеки да може да се възползва от нашата работа и да получи достъп до нашите промени възможно най-скоро. Поради огромното количество на иновациите, които Fedora ръководи, този фокус има значителни и дълготрайни последици. Някои от последните разработки в областта на свободния софтуер с отворен код, които Fedora е внедрила, включват:

Обратното също е вярно: благодарение на тясното сътрудничество с останалите екипи от разработчици, Fedora често получава най-актуалния софтуер преди всички останали. Ползата от това е не само за нашата общност, но и за екипите, като им осигурява много по-широка аудитория и повече обратна информация за тях.

Друга забележителна разлика на Fedora е нашата цел да подпомагаме другите да осъществят идеята си каква трябва да бъде една свободна операционна система. Fedora сега формира основата за производни дистрибуции като Red Hat Enterprise Linux, One Laptop Per Child XO, и Live Content DVD-тата на Creative Commons.

И това не е всичко. Вече е толкова лесно за отделни лица да създадат своя собствена дистрибуция, благодарение на лесните инструменти за комбиниране на Fedora. Тези инструменти Ви дават възможност да подберете бързо пакетите, които желаете и да създадете живи изображения за CD/DVD или USB, или инсталационни дискове. Някои официални разновидности, или както ги наричаме "spins" на Fedora са разработени по този начин, включително:

 • Fedora Electronic Lab (Live DVD с възможност за инсталиране)
 • Fedora Xfce Spin (Live CD с възможност за инсталиране)
 • Fedora Games Spin (Live DVD с възможност за инсталиране)

Ние вярваме, че патентите за софтуер са вредни, пречка за иновациите в разработването на софтуер и са несъвместими с ценностите на свободния софтуер с отворен код. Докато обременените с плътното интегриране на собственост и патенти компоненти могат повърхностно да подобряват лекотата на използване, тази практика не в полза на обществото в дългосрочен план. Общността на Fedora предпочита подходи, които способстват за развитието на свободния софтуер за в бъдеще за разлика от тези, които наблягат на краткосрочната лесна употреба.

Присъединяване към Проекта Fedora

Харесва ви това, което виждате и желаете да помагате? Това също е лесно! Тази страница съдържа цялата информация, от която се нуждаете, и не забравяйте, че всички наши сътрудници получават достъп някои отлични инструменти, които им помагат в работата:

 • Fedora People предоставя безплатно пространство в интернет за хостване на съдържание, свързано с Fedora
 • Fedora Planet е съвкупност от блогове на сътрудници, където да научите за плановете на участниците
 • Fedora Hosted е перфектното място за хостване на вашите проекти със свободен и отворен код
 • Собствен Gobby сървър на Fedora, така че съвместно да работите по документи в реално време
 • Fedora Build System за да създадете ваш софтуер за различни архитектури
 • Уменията и опита на стотиците участници в Проекта Fedora!

Какво е дистрибуция Fedora?

Fedora е Linux базирана операционна система, която предоставя на потребителите достъп до най-актуалния свободен софтуер с отворен код под стабилна, сигурна и лесна за управление форма. Fedora е най-големият от множество свободни софтуерни продукти на Проекта Fedora. Поради своята популярност, думата "Fedora" често се използва взаимозаменяемо за означаване на Проекта Fedora и операционната система Fedora.

Потребителска основа

Сред нашите цели е и стремежът ни да създадем дистрибуция, която не само да е отворена за сътрудничество, но и да обслужва нуждите на широка аудитория от потребители. Чрез посрещането на основните нужди на широката публика, Fedora насърчава разпространението на свободния софтуер, разбирането на нейните методологии и участието в процесите и.

Как да получа дистрибуцията Fedora?

Лесно, просто посетете тази страница и я свалете. Можете да я пробвате без да инсталирате нищо на Вашия компютър, благодарение на нашите живи изображения на CD или USB – фактически Вие даже можете да създадете Live USB стик в Windows!

Ако връзката ви с Интернет е бавна, или изобщо нямате Интернет връзка, тогава също можете да получите Fedora, благодарение на нашите доброволци от програмата Free Media.

Откъде идва тя?

От общност от хора, която желае да въведе прекрасен свободен софтуер в употреба по целия свят. Желаете да направите нещо с Fedora? Изтеглете копие и я пробвайте!